in

Nieuw draaiboek bij intensive care tekort: Jongeren gaan voor de oudjes

54e0dc454a52ae14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714f7d2679d79048 640 discriminatie

Ook in een nieuwe versie van het medische crisisprotocol krijgen jongeren voorrang bij een tekort aan intensive care-plekken. Het kabinet waarschuwde eerder voor leeftijdsdiscriminatie en stuurde de medisch specialisten met huiswerk terug.

Maar zij blijven bij het generatie-criterium als andere (medische) afwegingen geen verschil maken.

Dat blijkt uit de tweede versie van het draaiboek van artsenkoepel KNMG en de Federatie Medisch Specialisten. In juni kwamen de medici met hun eerste opzet.

De belangrijkste ethische principes zijn niet veranderd. Nu de artsen bij de generatiecriteria als allerlaatste stap blijven, ligt de bal weer bij het kabinet.

Het protocol is bedoeld voor het hoogste niveau van de zogenoemde zwarte fase in een zorgcrisis: als door de massale patiëntentoestroom medische afwegingen (als verwachte ligduur en overlevingskans) geen doorslag geven, moeten artsen kiezen op basis van niet-medische criteria.

Dat moment wordt landelijk afgekondigd. In Nederland ligt het hoogste niveau van de crisisfase vermoedelijk rond de 2400 ic-bedden (nu zijn in totaal circa 980 ic-plekken bezet).

In maart leken de ziekenhuizen af te stevenen op deze …..

Lees verder bij de bron: AD.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
shutterstock electric car

Propaganda voor elektrisch rijden is bedrieglijk, ook wat betreft milieu en klimaat!

nos

Help mee om de NOS te laten stoppen met hun fake news!