in , , ,

Opbrengst btw groeit in 50 jaar van 2 miljard tot meer dan 52 miljard per jaar

Op 1 januari 2019 was het vijftig jaar geleden dat de in werd ingevoerd. In deze periode steeg de opbrengst van 2,6 miljard euro tot ongeveer 53 miljard euro per jaar. Na de loon- en inkomstenheffing is de btw de belangrijkste inkomstenbron voor de .

Dat meldt het CBS op basis van cijfers over de btw vanaf 1969.

De belasting op de toegevoegde waarde (btw) bestaat in Nederland sinds 1 januari 1969. In het eerste jaar leverde de btw de schatkist 2,6 miljard euro op. Sindsdien steeg de opbrengst gemiddeld met ruim 6 procent per jaar tot ongeveer 53 miljard euro in 2018 (raming ministerie van Financiën, Najaarsnota 2018).

In deze halve eeuw zijn er vijf jaren geweest waarin de inkomsten uit btw afnamen.

Uitgedrukt als percentage van het bbp schommelt de opbrengt sinds eind jaren zeventig rond de 6,5 procent.

De ontwikkelingen in de btw-opbrengst zijn deels het gevolg van tariefwijzigingen. De opbrengst van de btw steeg in de eerste jaren relatief snel, onder andere doordat de tarieven flink werden verhoogd. Bij de introductie in 1969 waren het lage en hoge tarief respectievelijk 4 en 12 procent, tegen het einde van 1986 waren ze 6 en 20 procent.

Daarna volgde echter een periode waarin het hoge tarief geleidelijk werd verlaagd, naar 17,5 procent in 1992. In de 21e eeuw is het hoge tarief daarentegen weer stapsgewijs verhoogd naar 21 procent. Het lage tarief is minder vaak aangepast en lag tussen eind 1986 en 2018 constant op 6 procent. Per 1 januari 2019 geldt echter een laag tarief van 9 procent.

Niet eerder waren de btw-tarieven zo hoog.

Dit hangt samen met het kabinetsbeleid om de belasting op consumptie te verhogen ten faveure van een lagere belasting op arbeid. Zo zijn per 1 januari 2019 de tarieven voor de loon- en inkomstenheffing juist verlaagd.

Lees ook eens verder bij de bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Check de JDreport app in de Google PlayStore

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter
  1. Schijnbaar stuurloos maar achter de schermen geheime afspraken makend laten de overheden en de EU de zaak volledig in de vernieling lopen. Dat is geen toeval maar bewuste strategie om bij failliessement van de ECB de lasten bij de burger neer te kunnen leggen waarop de elite zal aanbieden de kosten voor haar rekening te nemen (van geld dat zij eerder in meervoud van de burgers hebben gestolen) en de NWO in te voeren. Een strategie die een kind kan doorzien.

    Het is uitgesloten dat de NWO er ooit komt simpelweg omdat de burgers dat nooit zullen toestaan. Het is ook uitgesloten dat regeringsleiders en bestuurslieden van de EU vrijkomen zonder verantwoording af te leggen voor hun daden. Vergelijk het maar met de situatie in de VS waar men iets voor loopt op de VS.

    Mag 2019 een jaar zijn dat burgers massaal wakker worden wat de EU werkelijk is en wat overheiden aan het uitspoken zijn achter de schermen.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Vlucht MH17: een goed voorbereid false flag operatie maar is compleet mislukt

Jean-Claude “Druncker” blijft ijverig gebruikmaken van de privéjet op kosten van de belastingbetaler