Achter gesloten deuren, in het grootste geheim, wordt er tussen de eu en de VS onderhandeld over het handelsverdrag ttip. Regeringen en bedrijven beloven ons om economische groei en banen te creeeren aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. De onderhandelingen voor TTIP zijn strikt geheim. Maar er lekt genoeg uit en de Canadese versie van TTIP – het CETA-verdrag – is al klaar en we weten dus wat er ruwweg in TTIP terecht zal komen.
TTIP en CETA bedreigen de democratie. Noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, arbeids- dierenwelzijns- en consumentenrechten worden vrijwel onmogelijk gemaakt, omdat regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Bovendien kunnen bedrijven straks de Nederlandse overheid aanklagen bij speciale private tribunalen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan.
Maar wij burgers in nederland staan niet machteloos – we hebben sinds kort een krachtig middel in handen om dit soort zaken te blokkeren. We kunnen sinds 1 juli een nationaal referendum afdwingen over nieuwe wetten en verdragen. Dat willen wij gebruiken tegen TTIP en CETA.
foodwatch is een van de oprichters van het Platform TTIP referendum. Het Platform TTIP referendum is een petitie gestart om een referendum te eisen indien TTIP en CETA niet van tafel gaan.