in

Uiterst pijnlijke vondst: Hoe komen NAVO-wapens bij ISIS?

screenshot 922

Heeft Washington niet bij hoog en bij laag bezworen alleen wapens te leveren aan de “gematigde oppositie” in Syrië? Nu hebben Syrische troepen de nieuwste wapentypes uit NAVO-landen ontdekt – allemaal in een wapendepot van ISIS (foto). Een Britse deskundige legt uit hoe het oorlogsmaterieel in “verkeerde” handen terecht kon komen.

Dat is een heel moeilijk moment voor de VS en zijn NAVO-partners. Ze hadden namelijk verzekerd hun wapenleveringen aan Syrische strijdgroepen streng te controleren, opdat ze nooit en te nimmer bij de verkeerde mensen konden terechtkomen.

En nu zijn er NAVO-wapens gevonden op precies die plek waar ze niet mochten zijn: in een ISIS-kamp in het Oost-Syrische Al-Mayadin, zoals een brigadegeneraal van de Syrische regeringstroepen bekend heeft gemaakt.

Ze zijn daar terechtgekomen “via bemiddelaars”, verklaart Ammar Waqqaf, oprichter en directeur van GNOSOS, een centrum voor Midden-Oosten studies in Londen.

Dat functioneert als volgt:

“De VS zoeken een Syrische groepering uit die niet met Al-Qaida in verband gebracht kan worden. Ze leiden de groep op, ze bewapenen hem en daarna wordt hij door ISIS opgeslokt”, verklaart de deskundige. Dit zou men in Syrië steeds opnieuw hebben waargenomen.

Bovendien zou ISIS ook rechtstreeks NAVO-wapens hebben kunnen kopen, zegt de analist. “Bijvoorbeeld in , een NAVO-lid”. Op deze manieren zouden de terroristen de afgelopen vijf jaar aanzienlijke wapenvoorraden hebben aangelegd.

Een andere “wapenroute” zou via de golfstaten Saoedi-Arabië en leiden. Deze landen zouden beschikbaar gesteld hebben, opdat het Westen “in grote stijl voormalige Sovjet-wapens kon kopen, bijvoorbeeld in Servië – om er niet rechtstreeks NAVO-wapens bij te betrekken”, aldus Waqqaf.

De Amerikanen zelf leverden ook, bijvoorbeeld de raketwerper TOW – “een hoogontwikkeld wapen, dat beslissend was voor het oorlogsverloop”, zegt de Midden-Oosten kenner. “De raketwerpers werden oorspronkelijk uitgedeeld aan gematigde groeperingen – die zijn daarna echter opgegaan in de terreurgroepen.”

Dat zou een schande zijn, benadrukt de analist. “Want terwijl beloofd werd dat de wapens absoluut niet in verkeerde handen zouden terechtkomen, zijn ze dat dus blijkbaar wel. Blijkbaar heeft men het niet zo nauw genomen met de controle – of de controles vonden helemaal niet plaats.”

Nu besluiten de Verenigde Staten opeens de burgerbevolking in Raqqa te helpen. De deskundige beoordeelt deze beslissing aldus: “Washington heeft de mensen in het noorden en noordoosten van Syrië er altijd toe willen brengen zich af te splitsen van de centrale regering in Damascus. Zogenaamd zouden de Amerikanen hen helpen een beter staatsbestel op te bouwen…”

Nu zou Raqqa dusdanig verwoest zijn, dat de VS voor het eerst moeten leveren – de stad zo snel mogelijk opbouwen – om de Syriërs aan hun kant te krijgen.

“Als Washington de Syrische centrale regering in Damascus en haar bondgenoten zoals Rusland hierin zouden betrekken, zou dat de van de stad bespoedigen en de humanitaire situatie van de mensen daar verbeteren”, zegt de deskundige.

Het zou echter het doel van Washington zijn om deze regio van Syrië af te scheiden, “dus zullen ze niemand aan de opbouw van de stad laten meedoen.”

Bron:
https://de.sputniknews.com

Lees ook eens verder bij de Bron: E.J. Bron

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
euro 1863441 960 720

Thuiskopieheffing is compensatie voor niet geleden schade

kabinet zal uitslag referendum aftapwet negeren

Democratie: ‘Kabinet zal uitslag referendum over aftapwet negeren’