in

Werkloosheid en waarom er niets gedaan wordt

14576587113 680cae4d5e uitzendbureau

In heel Europa wordt er gesproken over het “onoplosbare” werkloosheidsprobleem, gek genoeg is het beleid wat gevoerd wordt hier debet aan, multinationals willen in de watten gelegd worden , nu dat gebeurt als sinds de jaren 80. Waarschuwingen van economen dat bedrijven zich in de voet schieten zijn genegeerd. Winstmaximalisatie ! Dat is het probleem en het ontnemen van de zekerheid van de werknemer.

Je zou juist verwachten dat de 24/7 economie behulpzaam zou zijn in het creëren van werk, maar niets is minder waar. Geldstromen die zekerheid brachten, zoals de ziektewet, Arbeidsongeschiktheid wetten en personeels-subsidies zijn wegbezuinigd en aan de “markt ” overgelaten. Nu we weten waar dat toe geleid heeft, rommelbaantjes en de opkomst van de ZZP’ers. Van een baan voor het leven naar geen baan ! Niet alleen hier hebben de werkgevers meer macht gekregen, het probleem neemt heel Europa i bezit en dan alleen het economische gedeelte, het politieke gedeelte bestaat n het geheel nog niet en dat willen we zeer zeker niet !

Frankrijk gaat het voortouw nemen, het is 12.00 uur en de verkiezingen komen eraan. Niet dat politici nog veel te vertellen hebben want ze lopen aan de leiband van het grootkapitaal, multinationals en lobiisten. Toch gaat Frankrijk de strijd aan met zijn 10% werklozen ! Een bericht in de Telegraaf van 18 januari 2016 zegt dat het water aan de lippen staat. Maar niet in Nederland hoor, of toch wel ? Het bericht luidt:

Frankrijk: economische noodtoestand

door onze DFT-redactie

AMSTERDAM – President Hollande heeft voor Frankrijk de ‘economische noodtoestand’ uitgeroepen. Hij kondigde tegenover een gezelschap van zakenlieden een herijking van de Franse economie aan. Hij zegde €2 miljard steun toe voor nieuwe banen.

Hollande, sterk onder druk van de komende verkiezingen, wil met een serie ingrijpende maatregelen de structureel hoge werkloosheid aanpakken. Daarbij houdt hij wel vast aan de 35-urige werkweek, die hij expliciet noemde.

Die relatief korte werkweek in Europees verband is een doorn in het oog van veel multinationals die willen dat Fransen desgewenst langer mogen doorwerken.

Moderniseren

De president verwees in zijn jaarlijkse toespraak tegenover de zakenwereld naar de aanslagen in Parijs en de werkloosheid in de banlieus. Het land kampt met 10,6% werkloosheid, de hoogste stand in achttien jaar.

Volgens Hollande moet Frankrijk zich met de snel veranderende wereldeconomie aanpassen en moderniseren.

De Europese kerneconomie loopt online achter. De bewindsman wil wel een serie verworvenheden van werknemers aanpakken vooral om bedrijven daarmee aan te moedigen nieuw personeel aan te nemen. Daaronder een premie van €2000 voor kleinere bedrijven, met minder dan 250 werknemers, als zij personeel werven.

Banenhulp

Vanwege de sterke rechten van ingehuurd personeel zien veel ondernemers af van het aannemen van tijdelijke krachten. Hollande biedt financiële steun voor begeleiding van een half miljoen werknemers naar banen. Rond €1 miljard steun is hiervoor bestemd.

Onze premier lacht nog steeds de problemen weg, baangarantie en onze hoge werkloosheid wordt nu een probleem voor de BV Nederland. Als de “markt” niet voorziet dan wordt de staat aangesproken, en wel de vangnetten. Nu de opeenvolgende regeringen het saneren van die vangnetten zorgvuldig ( ahum) heeft volbracht, wordt het weer aan de “markt” overgelaten. Het gevolg ? Armoede neemt toe, de koopkracht neemt af, de laatste jaren al 20%. Goederen en diensten worden duurder en service houdt op te bestaan. wat doet de Nederlander ? Niets, haalt apathisch adem en komt niet op voor zijn rechten. Vakbonden zijn ook weggesaneerd door demonisatie en onheilstijdingen uit het bedrijfsleven ( Niet het MKB)  Schuldig hieraan ? Poldermodel en het VNO NCW, die uiteindelijk niet schijnt op te komen voor de kleine middenstand maar bestaat uit de raden van bestuur van de grote concerns.

Nu Frankrijk begint zou het zomaar kunnen dat de aandacht voor de werkloosheid weer aantrekt, 1,5 miljoen mensen die zonder werk zitten en niet aan de bak komen. Dit geldt voor alle groepen, niet alleen voor jongeren en ouderen boven de 50. Het neoliberale systeem is hier debet aan. Het was goed geregeld in de jaren 70. Gelijke kansen voor iedereen. Nu is dat veranderd in ongelijke kansen en zelfverrijking van enkelen. Maar de economie trekt aan ! Jammer genoeg merkt de burger er geen bal van. Toenemende belastingdruk, overdreven controle op allerlei burgerlijke zaken, intimidatie door managers op de werkvloer en het negeren van de noden van de mens, dat maakt de maatschappij rijp voor een twee, nee driedeling van de maatschappij.

Als we kijken wat er allemaal veranderd is sinds de jaren 80, dan zien we het spel vormen aannemen:

 • Poldermodel ingevoerd, nekslag voor de vakbonden
 • Stakingsrecht en kort gedingen ter discussie
 • Invoeren van part-time banen
 • Invoeren van subsidie banen ( Rommelbanen )
 • De opkomst van de uitzendbureaus
 • Het opzetten van ZZP constructie’s door staatsbedrijven
 • Het opheffen van sociale wetgeving
 • De bonussen en beloningen voor normale werknemers gemaximaliseerd ( kerstpakket, de gouden handdruk en de ontslagvergoeding

Ondertussen blijft de staat doormodderen met ICT problemen die het de burger makkelijker zou moeten maken. Subsidies, regelingen voor inkomensval, kinderbijslag en belastingen, ze zijn er wel maar het geld is op ! Of eigenlijk de verdeling onjuist, de verantwoordelijken op hoog niveau gebruiken het geld voor luxe en status. Daarbij opgeteld de leegverkoop van nutsbedrijven aan het buitenland heeft even gezorgd voor een opleving, maar dat effect is al weggeëbd in de jaren 90. Een ding is zeker, dit systeem is een doodlopende weg en veroorzaakt zoveel schade dat het noodzakelijk is in verzet te komen. Dat verzet is er al maar wordt vakkundig buitenmedia gehouden. Ideeën zijn er ook, maar dat vinden de multinationals, die vast in het zadel zitten niet echt prettig. Het wordt tijd dat de Europese burger het voor het zeggen krijgt. We beginnen hier en nu !

 • Stem NEE tegen het oekraïense handelsverdrag, dit geeft de grens aan van genoeg Europa , we erkennen jullie niet als democratisch instituut.
 • Herverdeel werk, en verbied flexwerk.
 • Kostwinners dienen een gegarandeerde baan te krijgen van minimaal 20 uur per week
 • Scholen dienen het Gilde-systeem weer aan te nemen, werken en leren onder zg vak-meesters.
 • ZZP constructies dienen te worden opgeheven en werkgever werknemersbanden dienen hersteld te worden.
 • 1 verdieners krijgen toeslag in de vorm van een basisinkomen gelden voor 20 uur werk
 • 2 verdieners worden ontmoedigd.
 • Stages dienen vergoed te worden uit kinderbijslag en aangevuld tot minimum jeugdloon.
 • Scholing en werken dienen te worden afgewisseld tijdens dienstverband, zo blijft de kennis en loyaliteit op peil !
 • Valt men door ziekte / invaliditeit uit, dan garandeert de staat een onvoorwaardelijk basisinkomen voor inwoners. Gaat men over de landsgrenzen , dan stopt dit inkomen.

Laten de knappe koppen dit maar verder uitwerken, en het beste van 2 werelden gebruiken om het evenwicht te herstellen.

Uitbuiting strafbaar stellen, winsten herinvesteren ipv te gelde maken voor de happy few.

Zekerheid voor de mens terug ! Het leven wordt weer aangenamer en het geld wordt weer waarvoor het bedoeld is. Geen hoofdzaak maar hulpmiddel.

Lees verder bij de Bron: Urubin

Photo by FNV Bondgenoten cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2016 01 16 15 10 18.duitse20cartoons20zwembaden20asielzoekers2001a

Duitse zwembaden geven op seks beluste testosteronbommen deze 13 cartoons

2999837315 80f3c5f31e dexia

Ongeloofelijk: Dexia topbankier wordt niet gestraft maar krijgt top baan