in

Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel misdadiger

3672434417 0cc029724c Belastingdienst

Wat voor mensen werken er bij de Belastingdienst? ’Managers’ die ervan wisten dat controles op de kinderopvangtoeslag op zijn zachtst gezegd te wensen overlieten hanteerden niettemin het rode potlood. Gevolg: het stoppen van de toeslag en terugvordering van reeds verleende toelages. Met het risico van strafrechtelijke vervolging op basis van fraudeverdenking. Dat vergat ik er nog bijna bij te vermelden.

Onmiskenbaar is de kinderopvangtoeslag een monstrum dat nodeloos ingewikkeld is en uitnodigt tot frauduleuze aanvragen. Maar dat mag nooit betekenen dat honderden ouders slachtoffer worden van de ’institutionele vooringenomenheid’ van de Belastingdienst. Dit was de keiharde conclusie van een onderzoekscommissie die onder leiding stond van de onkreukbare CDA nestor Piet Hein Donner. Wat mij betreft is dat nog een eufemistische benaming voor schandalig – én misdadig –  haantjesgedrag van Belastingmedewerkers. Met behulp van de slogan ’leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ werden dwangbevelen uitgegeven en loonbeslagen gelegd. Levens werden – bijna -letterlijk geruïneerd.

Als blinde paarden draafden ’de snelle belastingjongens’ door de ’verdachte’ dossiers. Men grapte in onderlinge e-mails over afpakjesdagen, daarbij geënthousiasmeerd door leidinggevenden die nog een ander adagium hanteerden: bij twijfel altijd inhalen. Daarmee bedoelden deze armzaligerds dat er zelfs loonbeslag gelegd moest worden in gevallen waarin bewijs van fraude/ongerechtigheden niet rond was. Alles onder het – volgende – motto: productie draaien, jongens en meisjes, aanpakken die hap! Ik sluit geenszins uit dat de kinderopvangtoeslag in de zogenaamde Key Performance Indicators – KPI’s – is opgenomen. Met als hoofdtrofee: een financiële bonus.

Staatssecretaris Menno Snel snelde bij voorkeur met grote snelheid weg bij het horen van dit stuitende wangedrag. Sterker nog, in de Tweede Kamer riep hij gedupeerde ouders op om maar vooral de ’Belastingtelefoon’ te bellen. Hoongelach op de publieke tribune was zijn deel…… Snel’s reactie deed me denken aan een ’kamergeleerde’ die op zijn tafelbel slaat waarna zijn assistente onmiddellijk verschijnt en vraagt of meneer de professor nog een kopje earl grey thee blieft. Bij de Belastingtelefoon werkt het ietsjes anders, de oproep wordt in veel gevallen niet eens beantwoord. De ontredderde gedupeerde ouder rest niets anders dan het computergestuurde antwoordprogramma aan te horen. Tja, dan helpt geen kopje thee meer, behalve als je er natuurlijk een flinke scheut Strohrum (80% alc.) aan toevoegt.

Maar, maar de brildragende Snel had een lumineus idee. Ouders zouden openheid van zaken krijgen. Inderdaad kregen sommigen hun dossier opgestuurd, maar de documenten zagen er meer uit als vrijgegeven papieren ter beschikking gesteld door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (in de koude oorlogtijd rond 1972). De inktprinters van de belastingdienst-printers moeten overuren gemaakt hebben, de meeste teksten waren zwartgeblakerd. Het enige bijkomende voordeel genieten aan het eind van dit jaar medewerkers van de ’inktpatronenboer’ Hewlett Packard. Zij ontvangen dan wel geen kinderopvangtoeslag maar wel een vette winstbonus. Wie die inktpatronen betaald heeft? U als belastingbetaler natuurlijk.

Bij zoveel onkunde en tactisch onvermogen van de staatssecretaris konden consequenties niet achterwege blijven. Menno moest niet alleen van de oppositie maar ook van zijn regeringscollega’s ’snel’ weg. Mark Rutte zal een zucht van verlichting geslaakt hebben. Eindelijk een politicus van een andere coalitiepartij die het veld moet ruimen. Alhoewel, is die Snel wel lid van een politieke partij? Stomme vraag zult U zeggen, iedereen weet toch dat hij een D66 mannetje is. Ok, maar ik vraag me af of Menno weet waar de letter ’D’ van zijn partij voor staat. Vlak voordat hij werd benoemd tot staatssecretaris werd hij halsoverkop lid van de voormalige anti-establishmentpartij. Als ik Menno was zou ik het lidmaatschap maar ’snel’ opzeggen, zeg maar een D(elete) 66 uitvoeren.

Dat Snel de deleteknop heeft moeten indrukken heeft hij volledig aan zichzelf te danken. Misschien is hij een uitstekende vakman gebleken bij de Nederlandse Waterschapsbank, maar voor het echte politieke handwerk had de afgestuurde econoom een beetje beter op de handel en wandel van ene Mark Rutte kunnen letten. Die komt overal mee weg op basis van zijn (niet) actieve herinneringen (doorhalen wat niet van toepassing is).

Dus Menno, maar snel ergens stage lopen om wat praktische vaardigheden te ontwikkelen. Waar? Op de burelen van de Belastingdienst bijvoorbeeld. Bij de Belastingtelefoon schijnen ze nog steeds om medewerkers verlegen te zitten. Ik weet nu al welke standaardzin Snel zal oplepelen als hij de telefoon van een gedupeerde ouder opneemt: ik zal U zo SNEL mogelijk doorverbinden. Naar wie of wat? Bij voorkeur naar de gevangenis waar die schofterige belastingmedewerkers hopelijk een lange straf moeten uitzitten. Het enige juiste antwoord dat deze intrieste bajesklanten die snikkende ouder kunnen geven is de volgende: Als ik vrij kom is het eerste wat ik onderneem U een geurige kop thee bezorgen. Earl grey wel te verstaan! Vervolgens dient deze lieden hun Nederlandersschap te worden ontnomen waarna ze op de trein worden gezet richting Verweggistan. Met een enkele reis ticket!

Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken, wel misdadiger……..

Lees verder bij de bron: Keek op de week

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Schermafbeelding 2019 12 19 om 22.41.13

Docu: van echte voeding toen naar NU, of weer terug naar, …

work 1552469551

Werkenden maakten meer uren maar zijn nauwelijks productiever