in , , ,

Contact tracing werkt niet …het opgeven van privacy bestrijdt corona al helemaal niet

In de strijd tegen corona is er een roep om apps te gebruiken om mogelijk besmette mensen op te sporen en zo de verspreiding van het virus te stoppen. Het idee is simpel: als iemand besmet is met corona, dan ga je na met welke mensen die persoon in contact is geweest.

Als deze mensen in quarantaine gaan, stopt de uitbraak. Deze methode wordt contact tracing genoemd. Het zou een ideale manier zijn om de in te dammen, vooral na de lockdown.

Voor contact tracing moeten we wel even onze opgeven, één probleem: contact tracing werkt niet…

…Bij de uitbraak waren er in de regio op een gegeven moment letterlijk honderden verschillende contact tracing apps in omloop. Er is geprobeerd om via locatiegegevens van het mobiele netwerk besmettingen op te sporen. Geen van die pogingen tot contact tracing leverde iets op.

De afgelopen weken zijn Singapore, Korea, Hong-Kong en Taiwan regelmatig genoemd als landen waar contact tracing apps het virus hebben teruggedrongen. In alle vier de landen geldt echter ook een social distancing regime. Singapore, Hong-Kong en Taiwan hebben bovendien nog steeds te maken met een stijging van het aantal besmettingen. Singapore heeft het langst op contact tracing vertrouwd, maar heeft uiteindelijk toch de zwaardere vormen van social distancing moeten invoeren.

Doordat de contact tracing apps te globale waarschuwingen geven, konden ze niet bijdragen aan het indammen van de pandemie.

Een groep experts van de Universiteit van Oxford werkt momenteel aan een app die op een privacyvriendelijke manier alle mensen waarschuwt die in de buurt zijn geweest van een besmette persoon. Hoe mooi en virologisch goed onderbouwd deze poging ook is, ook deze app gaat niet werken. De berekening gaat er vanuit dat we iedereen met corona-achtige verkoudheidsklachten kunnen testen en zelfs als dat haalbaar is, hebben de onderzoekers niet uitgerekend hoeveel mensen er dan eigenlijk in quarantaine moeten.

Dat getal is moeilijk exact te bepalen en het hangt sterk van af hoe actief mensen zijn en of ze op drukbezochte plaatsen geweest zijn, maar je hebt al snel over duizend mensen. En als het nodig is om ook de tweede- en derdegraads contacten in quarantaine te zetten, dan heb je het per positieve test al snel over honderdduizend tot meer dan een miljoen mensen.

Tel daar bij op dat de locatiebepaling van een altijd een foutmarge heeft. Die fout is zelden minder dan 4 meter en meestal veel meer. Om te compenseren voor die meetfout van 4 meter, moet je 25 keer zoveel mensen in quarantaine zetten.

Dan hebben we het in het allergunstigste geval per positieve test over tienduizenden mensen in quarantaine. Een veel realistischer scenario is dat al bij een paar positief geteste personen de hele wereldbevolking volgens de app onmiddellijk in quarantaine moet. Dat is nog zwaarder dan de effectieve lockdown die er nu …..

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pistolen-Paultje
10 maanden geleden

Aangezien de nauwkeurigheid van de meeste GPS systemen ongeveer 10 meter is, vraag ik me af hoe men wil meten dat 2 personen dichter dan 1.5 meter bij elkaar stonden (en er mogelijk een besmetting is geweest). Je zou eventueel bluetooth kunnen gebruiken, maar dan nog steeds wordt het technisch een moeilijk verhaal. Wat als mensen hun telefoon thuislaten, GPS uitzetten of BlueTooth uitzetten?

En als je wilt weten of iemand besmet is, zal je toch regelmatig (wekelijks) mensen moeten testen. Met 25.000 testen per dag en 15 miljoen mensen gaat dit 600 werkdagen (120 weken = 2.5 jaar) duren. We hebben gezien hoe snel besmettingen gaa, dus een wekelijkse test zou mooi zijn.

Mooi verhaal, maar totaal nutteloos voor de detectie van corona met de huidige GPS techniek en de corona test mogelijkheden. Het lijkt me meer een nieuw big brother systeem en een stuk privacy wat we kwijt raken.

Ik denk dat mondkapjes beter werken (dan moeten ze natuurlijk wel verkrijgbaar zijn)!

Anton
10 maanden geleden

Ah, dus hier komt Bill Gates z’n nano-technologie vaccinatie wellicht om de hoek kijken? Nano deeltjes in je lijf die in verbinding staan met de app of iets dergelijks? Via het razendsnelle 5G netwerk voor het internet der dingen en mensen kan men snel zien of men in de buurt is van een besmet persoon. Of een persoon dat zich niet aan de regels houdt. Of een gelovige. Of iemand anders die zich tegen Het Systeem verzet. “Papiere bitte!” in 2020.

Kabinet: ‘Wen alvast aan de ‘anderhalve meter samenleving’ en het ‘nieuwe normaal”

Advocaten gebruiken corona om de faillissementswet door te drukken