in

Diyanet-moskeeën roepen in Europa op tot ‘Turkse jihad’

Islam banner 2

In ten minste één Nederlandse Diyanet-moskee werd gisteren de jihad verheerlijkt. Diyanet is het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken ofwel ministerie voor geloofszaken. Het is verbonden aan de Turkse eerste minister en beheert overal in Europa moskeeën. Het voorziet de moskeeën ook ieder week van een officiële preek.

Zelf ontkent Diyanet de Diyanet-vertegenwoordiger in Den Haag dat in Nederland de Diyanet-preken worden voorgelezen. Volgens hem schrijven de Nederlandse Diyanet-moskeeën hun eigen preken. Nochtans slaagde de Nederlandse krant De Telegraaf er in zo’n preek op te nemen. De preek werd vertaald en bleek wel degelijk op de officiële Diyanet-preek gebaseerd te zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

Anti-Koerdische aanval op Afrin

De Telegraaf citeert de preek als volgt: “Onze soldaten laten aan de hele wereld zien dat wij zonder twijfel alles opofferen om ons geloof, vlag en land te beschermen. (…) Iedere zoon van ons land die in de kracht van zijn leven de zoete nectar van het martelaarschap drinkt, schreeuwt ons dit toe. (…) Degene die sterft op de weg van Allah, noem die nooit dood, maar noem die levend.

Ernaar gevraagd door de krant laat een moskeebezoeker weten dat de preek verwijst naar de strijd die Turkije momenteel voert in het Syrische Afrin. Turkije viel die regio halverwege vorige maand binnen in een poging om het Koerdische YPG te verdrijven. Het YPG is een Syrisch-Koerdische militie die met de steun van de Verenigde Staten tegen Islamitische Staat strijdt, maar door Turkije als terroristisch wordt beschouwd. Turkije ligt internationaal onder vuur omwille van de aanvallen op de Syrische Koerden.

Onderzoek

De Nederlandse minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken laat weten de zaak van de ‘jihadpreken’ te willen onderzoeken. Hij wil naar eigen zeggen voorkomen dat Nederlands-Turkse jongeren, geïnspireerd door zulke preken, de “Turkse jihad” gaan voeren.

In Nederland telt Diyanet 140 moskeeën en ook in België is de organisatie actief. Meer dan de helft van de Turkse moskeeën in België vallen onder de instantie. In hoeveel Nederlandse moskeeën de preek te horen was is niet bekend. Net zoals niet geweten is of de preek in België te horen is geweest.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
eublender

EU wil 40 euro extra van elke Nederlander

europarlement

Europarlement vult eigen pensioen aan met belastinggeld: 3.829 euro per maand extra