Eerste stap naar militaire snelweg Europa

Militairen en defensiematerieel moeten in de toekomst veel soepeler door Europa kunnen bewegen. Een Nederlands voorstel om de nu vaak stroperige procedures te versnellen door binnen vijf dagen diplomatieke toestemming te krijgen, kan rekenen op brede steun bij de NAVO-landen.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) kreeg in Brussel ook de steun van NAVO-topman Jens Stoltenberg. De bedoeling is dat de 29 regeringsleiders op hun top in juli politieke toezeggingen doen en vervolgens concrete doelstellingen vastleggen, bijvoorbeeld voor het aanpakken van infrastructurele knelpunten. De Amerikaanse minister Jim Mattis toonde zich eerder al enthousiast.

Het initiatief voor een ‘militaire snelweg’ is een belangrijk voorbeeld van de samenwerking tussen de EU en de NAVO. Aan de EU-kant hebben 24 landen getekend voor het project. Bijleveld wil druk op de ketel houden. Op 1 maart organiseert Nederland een aftrapbijeenkomst in Den Haag met de EU-lidstaten die deelnemen aan het zogenoemde PESCO-project.

Militair transport door Europa voor bijvoorbeeld oefeningen in Oost-Europa geeft nu veel bureaucratische rompslomp. Soms zijn honderden documenten nodig en kan het weken en soms wel maanden duren voordat een land toestemming geeft. In het geval van een militair conflict kunnen de regels opzij worden gezet.

In reactie op nieuwe dreigingen hebben de NAVO-ministers besloten dat er een nieuw commando komt voor het versoepelen van militaire transporten binnen Europa. Dat komt vrijwel zeker in Duitsland. Een besluit over de locatie en hoeveel mensen er komen te werken wordt in juni verwacht.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu

Hoeveel sterren geef jij aan dit stuk?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Wil jij bijdragen in de kosten die de website met zich meebrengt?
Steuntje in de rug om mijn missie mogelijk te houden?
Dat kan via
iDeal of via PayPal!

Tikkie € 5Tikkie € 10, Tikkie € 25, Tikkie € 50, Lege Tikkie

Heeft dit stuk toegevoegde waarde? Deel en vertel het verder!!

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Klaar Wakker schreef:

  Moeten we niet eerst stemmen of de burgers in NL maar ook in de rest van de EU uberhaupt de EU nog wel willen? Ik heb geen enkel vertrouwen in deze door banken en multinationals gedicteerde fascistische EU die streeft naar een Globale wereldregering. Wordt wakker mensen !!!!!

 2. peter schreef:

  Ik wordt schijtziek van de “huidige” Westerse christenen – die dit allemaal goedkeuren. Dit had jezus nooit bedoeld met christendom.

 3. Daan schreef:

  160 miljoen “Christelijke Amerikanen” zijn verantwoordelijk voor alle huidige oorlogen in de wereld. Er bestaat geen religie die zoveel bloed laat vloeien. Dit had jezus nooit bedoeld. Ze zijn ook verantwoordelijk voor alle ellende in de Eu. Europa moet zich daarom losmaken van de VS.,

  • machiavelli schreef:

   Chistenen hebben zich laten bedonderen door de Tenach te volgen [joods geschrift], Dat geschrift is één groot bloedbad in de nam van een oude God. Alleen al het boek Jozua is blad na blad één grote moordparti in de naam van een zelf verzonnen God.

 4. fred schreef:

  Europa het “Militaire oefenterrein van de VS

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close