in

EU bukt niet alleen voor China, ook voor Turkije: martelingsrapport is 4 jaar lang geheim gehouden

Documenten met details over foltering en misbruik in Turkse gevangenissen en detentiecentra verkregen door Nordic Monitor verklaren waarom Turkije vier jaar lang de publicatie heeft geblokkeerd van een rapport van een commissie van de Raad van Europa die in 2016 een informatiebezoek bracht aan Turkije om beschuldigingen van foltering te onderzoeken en mishandeling in Turkse correctionele instellingen.

Op brute wijze gemarteld, beroofd van zijn eigendommen en levensonderhoud, gevangen gezet en zijn familie gestigmatiseerd, vertegenwoordigen kolonel Cemil Turhan en zijn verhaal het toonbeeld van lijden veroorzaakt door mensenrechtenschendingen die op grote schaal zijn begaan in het Turkije na de staatsgreep.

Hij was een van de slachtoffers die een verklaring aflegde aan de bezoekende leden van het Europees Comité voor de preventie van foltering en onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing (CPT), een aan de Raad van Europa gelieerd orgaan.

De CPT heeft tot doel foltering en andere vormen van mishandeling te bestrijden door onaangekondigde bezoeken aan detentiecentra van CoE-lidstaten. De CPT-delegatie was in Turkije om tussen 28 augustus en 6 september 2016 inspecties uit te voeren.

Het bezoek van de delegatie vond plaats na wijdverbreide beschuldigingen die voor het eerst waren ingediend door Amnesty International, die verklaarde dat zij geloofwaardig bewijs had verzameld dat gevangenen in Turkije werden geslagen, gemarteld en op sommige gelegenheden verkracht in officiële en niet-officiële detentiecentra in het hele land.

CPT-onderzoekers interviewden onder meer Turhan in de gevangenis waar hij was opgesloten en legden zijn verhaal vast in een rapport dat na het bezoek werd opgesteld. De details zijn echter nooit openbaar gemaakt omdat Turkije een veto heeft uitgesproken tegen de publicatie van het rapport.

CPT-president Mykola Gnatovskyy verklaarde in 2017 dat hij, hoewel hij “de bevindingen wilde [bespreken]”, vanwege het besluit van Ankara geen commentaar op het rapport kon geven.

Lees verder bij de bron: Nordic Monitor


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het nepnieuws van de Europese Commissie over coronahulp aan de lidstaten

Opwarming van de aarde faalt, het lijkt wel winter: nachtvorst en autoruiten krabben in mei