in , ,

Europese overheden mogen locatiegegevens van burgers verzamelen en gebruiken voor coronabestrijding

Europese overheden mogen locatiegegevens van burgers verzamelen en gebruiken om het te bestrijden, mits dat anoniem gebeurt.

Tegelijkertijd zegt de Nederlandse privacywaakhond dat het wel toeziet op de , maar de bestrijding van het virus voorrang heeft.

De uitspraak komt van de European Data Protection Board, de bond van Europese privacytoezichthouders. Eerder deze week werd al bekend dat onder andere Oostenrijk locatiedata van burgers verzamelt via het mobiele netwerk van telecomprovider A1.

Het gaat om geanonimiseerde gegevens. Oostenrijk gebruikt die om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Ook doet iets soortgelijks.

De EDPB heeft nu een uitgebreide uitleg online gezet over wat overheden mogen met persoonlijke data in de bestrijding van het virus. Daarin staat specifiek een sectie over locatiedata.

Overheden die dat willen verzamelen moeten dat in de eerste plaats anoniem doen.

Onder de huidige e-privacyrichtlijn is het toegestaan anoniem data te verzamelen zonder toestemming, als overheden wetgeving invoeren waarin staat dat dat nodig is om de publieke veiligheid te garanderen. Als de data niet ….

Lees verder bij de bron: Tweakers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Roep om lockdown klinkt steeds luider, Wereldgezondheidsorganisatie: ‘Lockdowns verslaan het virus niet’

Daar heb je het al: Kabinet overweegt alle ‘niet-essentiële’ winkels te sluiten, omdat U niet luistert!