Met het huidige overheidsbeleid stevent nederland af op een tekort van 16 miljard euro in 2025. Als er niet ingegrepen wordt, kunnen mensen in de toekomst niet meer zo profiteren van overheidsvoorzieningen zoals dat nu kan.
Dat concludeert het centraal planbureau (CPB) in de studie ‘Zorgen om morgen'.
Vijf jaar geleden was het zogenoemde houdbaarheidssaldo van de overheidsfinanciën nog een klein overschot van 0,2 procent. Maar vooral door het beleid van kabinet-rutte III en de stijgende zorguitgaven gaat dat richting een tekort van 1,6 procent.
Het is niet voor het eerst dat die balans naar het negatieve omslaat, ten tijde van de crisis liep het tekort zelfs op tot 4,5 procent, waarna dat met bezuinigingen weer rechtgetrokken werd.
Het tekort is volgens CPB-directeur Laura van Geest daarom ook niet meteen reden tot paniek: “Ombuigen en lastenverzwaring gaat van auw, dat is lastig. Maar dat hebben we eerder vertoond in de crisis. Dus in die zin is het niet onmogelijk.”
Pijnpunt voor de komende decennia is de vergrijzing van Nederland. Er zijn steeds meer gepensioneerden ten opzichte van het aantal werkenden, waardoor de overheidsfinanciën flink onder druk komen te ….