in , ,

Nabestaanden MH17 doen nog een poging en schrijven Rutte: Eis radarbeelden op

18 families van slachtoffers van de -ramp hebben een brief aan premier Rutte geschreven. Zij vinden dat de regering meer druk moet zetten op Oekraïne, Rusland en de VS om radarbeelden die op 17 juli 2014 zijn gemaakt, vrij te geven.

“Wij herinneren ons nog goed hoe u vlak na de aanslag (u noemde het toen nog een ramp en geen aanslag) beloofde de onderste steen boven te zullen halen. Dat vinden wij ook zeer belangrijk omdat wij de waarheid willen weten; wie heeft er op het vliegtuig geschoten en om welke reden?” schrijven de families aan Rutte. Lees hier de complete brief.

Tot nu toe hebben de VS, Rusland en Oekraïne geen primaire radarbeelden overgedragen van de dag van de ramp. De families wijzen erop dat deze landen dat volgens internationale verdragen wel verplicht zijn. Eerder maakte het CDA zich al kwaad over het ontbreken van de beelden.

Radarbeelden ‘uiterst belangrijk’

Volgens het heeft dat geen verschil gemaakt voor de conclusies van de OVV, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar de families denken dat deze beelden voor het strafrechtelijk onderzoek ‘uiterst belangrijk’ zijn. Zij willen daarom dat premier Rutte via de VN of het ICAO, de internationale luchtvaartfederatie, gaat proberen om af te dwingen dat de beelden worden overgedragen voor het strafrechtelijk onderzoek.

“Onze vraag aan u is, waarom al dit soort zaken zo lang moet duren en waarom er niet meer druk wordt gezet om de onderste steen boven te krijgen. Bent u niet met ons van mening, dat het geduld van ons als nabestaanden zo wel zeer op de proef wordt gesteld?”

Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA vindt  dit een ‘zeer serieuze oproep aan de minister-president’. “Hij zou alles op alles moeten zetten om de onderste steen boven te halen en dus moet hij achter die radargegevens aan”.

Achttien verschillende families van slachtoffers van de MH17-ramp hebben een brief aan premier Rutte geschreven.

Rotterdam,  12 januari 2016

Hooggeachte heer Rutte,

Ondergetekende nabestaanden van MH17-slachtoffers benaderen u met enkele vragen over het lopende onderzoek naar de aanslag op de MH17. Het is nu 1,5 jaar geleden dat onze geliefden zijn omgebracht in de Oekraïne.

Wij herinneren ons nog goed hoe u vlak na de aanslag (u noemde het toen nog een ramp en geen aanslag) beloofde de onderste steen boven te zullen halen. Dat vinden wij ook zeer belangrijk omdat wij de waarheid willen weten; wie heeft er op het vliegtuig geschoten en om welke reden? Dit is ook belangrijk voor vervolging en berechting van de daders. Iets waar wij vanzelfsprekend heel veel belang aan hechten.

Het Eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bevat voor ons een aantal teleurstellingen. Betrokken landen blijken onvoldoende te hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Wij betreuren het zeer, dat Rusland en Oekraïne geen (ruwe) primaire radarbeelden beschikbaar hebben gesteld aan de onderzoekers. Terwijl landen verplicht zijn om die te verschaffen onder het ICAO verdrag. Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding.

Desgevraagd heeft de Oekraïne aangegeven, dat de civiele radar uit stond en dat daarom geen radarbeelden kunnen worden verstrekt. Dat de radar in een oorlogssituatie niet aan staat, is echter weinig geloofwaardig.

Rusland heeft desgevraagd aangegeven, dat de radargegevens niet zijn opgeslagen omdat de crash niet op Russisch grondgebied plaatsvond. Dit is vreemd. Het opslaan gebeurt immers automatisch, continu, op het moment dat de gegevens ontstaan. Met andere woorden: radargegevens worden altijd opgeslagen.

Ook de hebben geen radarbeelden overgedragen. De Minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Kerry heeft op een persconferentie duidelijk aangegeven dat de VS over radarbeelden beschikt. Daar heeft hij het volgende over gezegd “We saw the take-off. We saw the trajectory, we saw the hit. We saw this aeroplane disappear from the radar screens. So there is really no mystery about where it came from and where these weapons have come from”?

De regering heeft in antwoord op Kamervragen aangegeven, dat het ontbreken van de primaire radarbeelden geen verschil heeft gemaakt voor (de conclusies van) het onderzoek. Wij vragen ons af, waar deze conclusie op is gebaseerd. Immers, zij kan alleen maar worden getrokken als de radarbeelden bekend zijn. Daarbij komt, dat het onderzoek van de OVV zich niet richtte op de daders. De OVV geeft echter wel aan dat er een mogelijkheid bestaat dat de primaire radarbeelden het projectiel weergeven. Daarmee kan de afvuurlocatie worden bepaald. Dat is volgens ons voor de OVV niet, maar voor het strafrechtelijk onderzoek wél van belang. Wij kunnen daarom niet accepteren dat cruciale informatie en gegevens worden achtergehouden.

Wij zouden u dan ook dringend willen verzoeken om het beschikbaar stellen van de primaire radarbeelden alsnog in ICAO- of VN-kader aanhangig te maken en ter beschikking te laten stellen aan de OVV en het OM . Als we wachten tot het strafrechtelijk onderzoek is afgerond, vrezen we dat het te laat is om deze essentiële informatie volgens ICAO regels op te eisen!

Tenslotte vragen wij nog aandacht voor het volgende. Op 4 januari 2016 heeft Minister Koenders laten weten, dat men liefst binnen een half jaar een besluit wil nemen over de vervolging van MH17-verdachten. In juli 2015 is een voorstel om de daders te vervolgen via een internationaal strafhof van de Verenigde Naties gestrand op een veto van Rusland. Als het meezit, duurt het dus bijna een jaar voordat een nieuw besluit over de vervolging van de daders wordt genomen. Onze vraag aan u is, waarom al dit soort zaken zo lang moet duren en waarom er niet meer druk wordt gezet om de onderste steen boven te krijgen. Bent u niet met ons van mening, dat het geduld van ons als nabestaanden zo wel zeer op de proef wordt gesteld?

Graag bedanken wij u voor uw hopelijk spoedige reactie.

Lees verder bij de Bron: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
.Frans
5 jaren geleden

Het referendum op 6 april en Stemmen
.
Oekranie en hun politieke besteurders- waar de Nederlandse burgers straks over gaat stemmen. Lees even hierna. Bron RTL
.
MH17: is Oekraïne verstrikt geraakt in eigen leugens?
.
‘Onderminister Vladimir Shulmeister zei dinsdag in Kiev tijdens een gesprek met Elsevier en twee andere media dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) nooit om radardata had gevraagd.
Woensdag ontstond daarover ophef in Nederland. Later op de dag reageerde het ministerie van Infrastructuur in Kiev dat de bewindsman verkeerd was begrepen. Elsevier, de Telegraaf en het AD namen geen genoegen met die bezweringsformule. Shulmeister was een dag eerder immers bijzonder helder. Hij werd door de drie verslaggevers geruime tijd doorgezaagd. Hij sprak in voortreffelijk Nederlands, want hij studeerde in Delft, werkte bij DSM in Geleen en woonde – zoals hijzelf grapte – geruime tijd in ‘Limbabwe’.
…..
Later kwam het ministerie van Infrastructuur met een verklaring dat Kiev reeds op 23 juli 2014 radarbeelden had verstrekt aan de OVV, maar dat Schulmeister daarvan niet op de hoogte was, omdat hij op dat moment nog niet in de ministeriële commissie MH17 zat.Dit is strijdig met het OVV-rapport, want daarin staat dat de civiele Oekraïense radarinstallaties in juli 2014 niet werkten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Met andere woorden: er waren helemaal geen radarbeelden.
…..
De Oekraïense ambassadeur in Den Haag maakte de verwarring nog groter door in een interview met RTL4 te verklaren dat een van de radarstations was vernietigd. Ook dat is in tegenspraak met het OVV-rapport want daar gaat het over onderhoudswerk.

http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2016/2/MH17-is-Oekraine-verstrikt-geraakt-in-eigen-leugens-2756636W/?masterpageid=158493

.
5 jaren geleden

Het waren vanaf het neerstorten van de MH17 leugens van het openbaar bestuur in de Oekranie. Het zou een opstapje zijn om Rusland binnen te vallen. het was zeker weten een Chantagemiddel

Nico
5 jaren geleden

Bij JA — De Nederlandse Burger moet eerst miljarden ophoesten om Oekranie financieel te helpen. Dit geld komt uit uw AOW- uw belasting – De Bijstand – Pensioenfondsen etcn .

.
5 jaren geleden

En dan te bedenken. dat NL al enige miljarden heeft verstrekt aan deze Nazistische Puinhoop. Dit werd gedaan door de altijd opgewekte liegende Mark de ADHD pipo

Sem
5 jaren geleden

radars zijn in onderhoud toeval !!
geluidsbanden mogen niet.geopenbaard worden..[hier maakt de bemanning van de MH17 melding dat ze vanuit Kiev worden gevolgd door een gevechtsvliegtuig… een minuut later gingen ze een vreselijke dood tegemoet.

...
5 jaren geleden

Rutte heeft hiervan geweten,
Hij was alles ingelicht.
Zelfde wist John Kerry
.
“De daders worden opgespoord en ik zal mij er persoonlijk voor inzetten”
De woorden van diezelfde Mark Rutte.

theo
5 jaren geleden

De nabestaanden komen nooit achter de waarheid. Dit is smerige politiek politiek op het hoogste niveau

Optreden COA zorgwekkend, asielzoekers blijken één grote doofpot

Begin van het einde voor de VS? China beveelt banken de Amerikaanse dollar te laten vallen