in , ,

Overbevolking: het probleem aller problemen

Het is de olifant in de kamer waar niemand over spreekt (maar die we ooit moéten adresseren.) Het is absoluut geen populair onderwerp (weinigen die het probleem onderkennen of er durven over schrijven/praten.)

Het is hét probeem dat de meeste andere problemen in de wereld veroorzaakt. Denk aan de druk op onze voor fauna en flora en klimaat. En vooral op onszelf, de mens. Onze ecologische voetafdruk. Overbevolking dus; we zijn gewoon met tevéél mensen op de wereld.

Wel, dat worden er dus nog veel meer. In bijvoorbeeld: in 2060 zullen we met 19,6 miljoen zijn. Tegen 17,3 miljoen einde 2019. Leuk vooruitzicht?

Crowded House

Aldus de Bevolkingsprognose 2017–2060 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Elk jaar wordt deze bijgewerkt, up to date gebracht. De cijfers rond geboorte, migratie en sterfte geactualiseerd. Het resultaat is nog 931.000 mensen méér dan verwacht werd. En jawel, met bijna 20 miljoen Nederlanders binnen 40 jaar.

De meesten van ons gaan dit ook meemaken, want we worden allemaal ook nog eens ouder. Meer mensen op eenzelfde ruimte geeft veel meer spanningen. Veroorzaakt problemen van huisvesting, betaalbaarheid van de gezondheidszorg en nog veel meer.

Over last

We zijn een relatief klein land. Wanneer in Canada of Australië je naaste buur 15 kilometer verderop woont, ga je er al minder vlug problemen mee krijgen. Qua burenruzies. Overlast en dergelijke. Maar wanneer je in een flatgebouw woont met links, rechts, voor, achter, boven en onder je bewoners, ligt dat wel even anders.

Biflatie schreef er al eerder over, met een bespreking van het geweldige, angstaanjagende boek NEUROCITY van John Carver.

‘Grijze druk’

CBS: ‘Het oplopende aantal 65-plussers zorgt ervoor dat de grijze druk, de verhouding tussen het aantal personen van 65 jaar of ouder en het aantal personen van 20 tot 65 jaar, de komende jaren toeneemt. Momenteel is de grijze druk 33 procent en rond 2040 zal dat naar verwachting 48 procent zijn.’

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jean
Gast
1 jaar geleden

Begin met het verhaal te vertellen aan de landen waar de overbevolking het grootst is in o.a. in afrika , india enz. Maarja die lezen deze berichten niet , en het zal hun ook worst wezen.

Longread: 4G netwerk en Wifi zijn niet best voor het complete eco-systeem

‘CO2-neutrale’ zeiljacht van klimaatmeisje verbruikte meer brandstof dan vliegtuig