in , , , ,

De wereld staat voor een financiële, economische, sociale en politieke crisis

Het is Donald Amstad van Aberdeen Standard Investments die een sombere staat opmaakt van de toestand in de ‘developed market economies’.

Het Hoofd der investeringsspecialisten Azië van de bank zet de situatie op de vier genoemde vlakken anno 2019 in perspectief. En keert daarvoor terug naar 1998. Zo’n 20 jaar geleden dus, ten tijde van de Aziatische financiële . Want daar trokken de landen wèl lessen, zij het harde.

Dit is tegenstelling tot ‘ons’ Westen. Wij zijn en blijven hardleers, en dat is heel iets anders…

Les geleerd

De verschillende landen daarbij toen betrokken wilden allemaal geld bijdrukken om zo te proberen uit de crisis te geraken. Néén, zei toen het IMF, want jullie willen toch niet zoals Zimbabwe eindigen, toch? Dus van Thailand tot Indonesië en van Zuid-Korea tot Maleisië beten overheden, bedrijven en burgers enkele jaren fors op de tanden.

en bedrijven die het niet redden, lieten ze ook bankroet gaan. Wat slecht was en eigenlijk nog slechts kunstmatig zou te redden vallen, werd uit de weggesneden. Als een voet reeds aangetast door gangreen. Uit deze economische as herrezen vervolgens veel sterkere economieën. En op enkele jaren was de economische crisis verteerd en vergeten.

Hardleers

Niet zo in het Westen, waar tijdens de Kredietcrisis van 2008 met man en macht getracht werd voornamelijk de bankenwereld te ‘redden’. Hier werd wèl het slechte van de economie behouden, op Lehman Brothers en wat kleinere banken na. Het Westen is met deze, haar vorm van gangreen wèl bljven leven.

Op na misschien dan waar bankiers wel berecht werden voor financieel wangedrag. En slechte banken wel mochten, moesten bankroet gaan. Wij hebben willen ‘redden’, kunstmatig, wat ook au fond niet meer te redden viel.

Daarom zijn wij als Westen ook nooit genezen en almaar zieker geworden. Vandaag, anno 2019, is niet alleen maar één voet aangetast. Het hele lichaam is ziek geworden, doodziek.

Litanie der rampen

Martin Wolf CBE, Associate Editor en Chief Economics Commentator bij The Financial Times, treedt Donald Amstad volop bij. De interviewer vraagt Wolf naar de risico’s voor 2020. Weinig kon de man (en wij als kijkers en luisteraars) vermoeden welke litanie van mogelijke of waarschijnlijke calamiteiten zou volgen.

Wel anderhalve minuut aan één stuk met kleine en grote rampen op het gebied van financiën en economie, en sociale en politieke problemen. Hé, laat dat nu net de titel van dit stuk zijn…

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wordt Wakker
1 jaar geleden

Dit klinkt alsof het Westen het heeft fout gedaan, maar de enige fout die zij hebben gemaakt is dat zij niet orde op zaken heeft gesteld en de elite hebben opgepakt en berecht. De superrijken (banken zoals de Rothschilds, multinationals) zijn extreem veel rijker geworden en hebben hun inkomsten niet gedeeld met de werkers.
Deze groep heeft niets anders gedaan dan zich verrijkt via anderen op de meest verderfelijke manieren die je maar kunt bedenken. Het zijn niet meer dan topcriminelen en misdadigers tegen de mensheid.
Diezelfde groep is verantwoordelijk voor alle oorlogen als WWI en WWII en de oorlogen die de VS na WWII heeft gevoerd.
DIe kleine groep van minder dan een paar procent bezit meer dan 95 % van alle aardse bezittingen.
Het is helemaal niet nodig dat de burgers de broekriem moeten aanhalen. Het is weer het al oude probleem van een kleine groep die alle macht en al het geld wil. Maar dan op wereldschaal.

Als dat probleem wordt recht gezet, en dat had al lang gemoeten, dan komt zoveel geld vrij dat de aarde kan worden omgetoverd tot een aards paradijs.
In de VS is Trump goed bezig de cabal aan te pakken. In de EU zitten we nog steeds te slapen …

Het houdt een keer op
Antwoord aan  Wordt Wakker
1 jaar geleden

Precies, dit is allemaal gepland. Agenda 2030 is in uitvoering. Als er niets verandert komt WWIII.
Maar ja…. men wordt al snel uitgemaakt voor complotdenker… terwijl dat niet nodig is als men de ogen opent en z’n verstand gebruikt.

Kamervragen vanwege ‘nepnieuws-studie’ minister Ollongren

Nieuwe zorgwet: Zorgverleners vrezen einde vrije artsenkeuze