in ,

Democratie 2.0: EU maakt onderhandelingen over TTIP nog geheimer

14660103942 96e44cd01b TTIP

De Europese Commissie heeft de geheime onderhandelingen afgelopen week nóg geheimer gemaakt. Eurocommissaris Cecilia Malmström heeft aangekondigd voortaan geen rapporten over de TTIP onderhandelingen meer te versturen naar de Europese lidstaten. Bestuurders, volksvertegenwoordigers en betrokken ambtenaren kunnen deze stukken vanaf nu alleen nog maar onder toezicht inzien in een beveiligde ‘leeskamer' in Brussel. Aanleiding voor deze maatregel zou een serie gelekte stukken zijn die recentelijk op verscheen.

Consumentenrechtenorganisatie foodwatch voert in campagne voor meer transparantie rondom TTIP en reageert verontwaardigd op het besluit. “In heel schreeuwt men om meer openheid, maar de Europese Commissie komt juist met het tegenovergestelde. Deze maatregel is een regelrechte aanval op de democratie” aldus Jurjen de Waal, campaigner bij foodwatch.

De beslissing is opvallend. Eén van de voornaamste punten van kritiek op TTIP is het grote gebrek aan transparantie. De TTIP onderhandelingen vinden achter gesloten deuren plaats en slechts een klein deel van de teksten waarover wordt onderhandeld wordt publiek gemaakt. Ook in Nederland is hierop veel kritiek en wordt de roep om meer transparantie steeds luider. foodwatch startte deze zomer zelfs een grootschalige e-mailactie gericht aan de Nederlandse regering waarmee volledige en transparante informatie wordt geëist.  foodwatch vreest dat TTIP consumentenrechten bedreigt en verbeterde wetgeving in de toekomst onmogelijk zal maken. Meer dan 12.000 mensen hebben Minister Ploumen, die namens Nederland verantwoordelijk is voor TTIP, in een brief gevraagd om volledige en juiste informatie omtrent TTIP. “Aan deze oproep geeft het Ministerie geen gehoor; de transparantie neemt met deze maatregel juist af” stelt foodwatch. >> naar de e-mailactie

Geheime leeskamer ondermijnt democratische controle

Tot deze week kregen politici in de lidstaten van de Europese Unie de rapporten van de TTIP onderhandelingen toegestuurd om te bestuderen en te delen met volksvertegenwoordigers en belanghebbenden in eigen land. Nu zullen zij echter naar Brussel moeten afreizen om de teksten in de geheime ‘leeskamer' te bekijken. Deze ‘leeskamer' mag alleen worden betreden na het tekenen van een uitgebreide geheimhoudingsverklaring. Te allen tijde zal er een bewaker aanwezig zijn en bezoekers mogen geen elektronische apparatuur of andere middelen meenemen om (delen van) de tekst te kopiëren. “Deze maatregel zal de democratische controle van gekozen regeringen en volksvertegenwoordigers uit de lidstaten op de TTIP onderhandelingen nog verder ondermijnen” stelt foodwatch.

Als reden voor de maatregel wordt een serie gelekte TTIP documenten genoemd die recent op de website van het Duitse Correct!v verscheen waaruit bleek dat TTIP de macht van nationale parlementen mogelijk zal ondermijnen. De druk werd nog verder verhoogd door Wikileaks, dat onlangs een beloning  uitloofde van €100.000,- voor het uitlekken van de volledige TTIP tekst. Desondanks is foodwatch verbaasd over de beslissing van de Europese commissie: “De Europese Commissie weet dat dit een zeer impopulaire beslissing is. De conclusie is dan dat zij de kritiek voor lief neemt en deze verkiest boven het risico dat de informatie over de TTIP onderhandelingen publiek wordt. Dat is zorgwekkend. Wat moet zo geheim blijven dat de Commissie voor deze draconische maatregel heeft gekozen? Wat wordt er met alle macht voor de Europese burger verborgen gehouden?” vraagt foodwatch zich af.

De volgende TTIP onderhandelingsronde vindt in oktober plaats in de Verenigde Staten. Voorafgaand aan deze onderhandelingsronde zal er van 10 tot 17 oktober in heel Europa actie worden gevoerd tegen het omstreden verdrag. Op 10 oktober zal in Amsterdam een grote manifestatie plaatsvinden tegen TTIP.

Lees verder via de Bron: foodwatch

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3763879941 44ea9d4c97 jail

Niets verkeerd gedaan maar toch door CJIB gegijzeld en kind naar Jeugdzorg

430689695 f009963c9e no privacy1

Ja hoor daar gaan we weer: Concessies privacy mogen in strijd tegen terrorisme