in , , , ,

Ursula von der Leyen: (Wo)man on the Moon

von der leyen

’Na meer dan acht uur onderhandelen schaarde de EU zich donderdagnacht vrijwel voltallig achter het doel in 2050 CO2-neutraal te zijn’. Deze zin stond letterlijk in een NRC-artikel van 13 december 2019.  Een paar dagen ervoor had de nieuwe EU Commissievoorzitster Ursula von der Leyen (hierna VDL) de nieuwe klimaatplannen van haar Commissie gekenschetst als een ’man on the moon moment’.

Het is werkelijk ongelooflijk en stuitend tegelijk. Welke spindoctor heeft VDL ingefluisterd dat een verzameling grof vormgegeven plannetjes die gerealiseerd moeten worden door een nieuwe generatie politici wordt vergeleken met de eerste stap van een mens op de naam. Maar misschien was het wel de oud krijgsgevangenenondervrager Frans Timmermans die haar deze groteske woorden heeft ingegeven.

Overigens, Frans zelf zal de maanlanding van de EU-capsule niet meemaken. Waarom niet? Omstreeks 2050 zal Limburgse Frans bij leven en welzijn bijna de gerespecteerde leeftijd van 90 jaar bereikt hebben en gepensioneerden zullen wel geen plaatsje aan het raam krijgen in de ruimteshuttle. Bovendien, Frans is baarddragend en ruimtereizigers is het niet toegestaan om maar zelfs stoppels op de wangen te hebben.

Maar, maar VDL heeft toch een puntje. De gepresenteerde plannen hebben wel een ’ballonnetjegehalte’. Die ballonnetjes zijn mooi opgelaten als een groepje  witte vredesduiven. Vaste grond onder de voeten hebben de plannetjes geenszins, dus zal VDL gedacht hebben: ’dan maar de lucht in!’ Op de maan komen de gekleurde feestartikelen zeker niet aan, hooguit in een wijk te Brussel. In Molenbeek bijvoorbeeld. Indien de ballonnen nog niet geknapt zijn zal een aldaar wonende geradicaliseerde Jihadist wel met de situatie raad weten. Meteen plattrappen dat stukje rubber!

Nou, nou, beste columnist, moet U dit ambitieuze ’klimaatconcept’ nu meteen bij de enkels afbreken? Ja, dat moet en ik zal U ook vertellen waarom. De EU is een bonte verzameling van landen met verschillende politieke en klimaatagenda’s. Tot Europese besluitvorming komen is wroeten in de modder met grote kaplaarzen aan. En ja, dan krijg je spatten op je (mantel)pak(je), maar dat is niet de bedoeling natuurlijk! Handiger is het een ver puntje aan de horizon te kiezen waarover iedereen het in grote lijn eens kan worden. De eenheid lijkt dan op EU niveau bewaard, vervolgens kunnen VDL en Timmermans op doorreis naar Mars. Ja, ja, want in 2022 zal het duo Timmermans/VDL de klimaatdoelstellingen voor het jaar 2099 presenteren…..

Een paar treurige – maar ook hilarische – elementen uit de klimaatplannen wil ik niet onvermeld laten.

Er wordt door de EU  ’gedacht’ over een ’carbon border tax’. In die heffing op importgoederen moet de uitstoot van CO2 worden doorberekend. Ten eerste: deze gedachte moeten we maar als ’plan’ opvatten? Zou de EU nu eerst niet eens moeten beginnen met het tenminste beperken van al die afschuwelijke Chinese prularia die door EU  burgers massaal wordt ’georderd’ bij  allerhande Ali Baba firma’s. Alleen al transport naar Europa levert extra (CO2) vervuiling op. Al die kilo’s telefoonhoudertjes, vibrators, volautomatische schoenpoetsmachientjes, pluchebeesten en allerlei andere goedbedoelde rotzooi gaan allemaal de oceaan over in zwaar vervuilende containerschepen. En dan heb ik het nog niet eens over de samenstelling van al die ’producten’. Vaak zitten ze vol met gif, een speelgoedfabrikant ’anywhere’ in de EU heeft het nakijken. Want die dient zich wel netjes aan de EU spelregels te houden.

VDL en Timermans hebben groene vingers, ze willen massaal bos laten aanplanten in de EU. De NRC merkt niet zonder ironie op – waarschijnlijk ondedoeld overigens – dat het plan van aanplanting een concreet actieplan betreft  ’In handelsakkoorden moet daarnaast streng worden gelet op de impact op bossen elders op de wereld’ meldt het officiële ’green deal paper’, afkomstig uit de koker van de ’groene Timmermansmedewerkers’. Maar in Estland – een EU land! – worden nog op grote schaal (oer)bossen gekapt om vervolgens opgestookt te worden in (voormalige) Nederlandse kolencentrales. Bovendien levert dit alles nog meer CO2 uitstoot op dan steenkoolverbranding. Zou Frans ooit gehoord hebben van de Engelse uitdrukking ’first things first’?

Concrete  en ’realiseerbare’ – doelstellingen op kortere termijn, daar zitten we op te wachten beste Frans. Vind je het gek dat er allerlei politieke clowns op het Europese toneel verschijnen als jullie als een soort ’denktank’ proberen Europa een richting te geven. Zelfs toen Neil Armstrong zijn eerste schreden op de maan zette waren zijn eerste woorden: ’it’s a small step for (a) man’. Small steps? Deze uitdrukkingen komen niet voor in het vocabulaire van Timmermans/VDL. ’Luchtfietsen is wel een werkwoord dat een vast onderdeel is van hun bagage. Megalomane ambitie ontsproten uit verwarde ……

Lees verder bij de bron: Keek op de week

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3673240494 7a4c38439f belastingdienst1

Wat een beerput: Belastingdienst negeerde de wet veel langer dan eerder gemeld

3836251365 c33977b2ae vaccinate1

Zwangere vrouwen kunnen bij 22 weken zwangerschap het “Boostrix” vaccin krijgen …