in , , ,

Goed om over te praten: Social media accounts, overlijden en de digitale erfenis

Erik_Lucatero / Pixabay

Zeker het laatste jaar, als hij van naar verzorgingstehuis en weer terug wordt gevoerd, zijn Facebook en Twitter belangrijk. Rob van den Aker is verzwakt door zijn nieraandoening, telkens krijgt een andere ziekte greep op zijn lichaam, maar hier vindt hij contact met de buitenwereld.

Hij praat er met vrienden, maakt melige grappen en plaatst trots foto’s met de bekende rappers die hem – een hiphopjournalist van in de 20 – aan zijn bed bezoeken.

Totdat op een dag een andere stem zijn Facebook-account overneemt. ‘Lieve vrienden van Rob’, verschijnt onder zijn naam. ‘Vreselijk nieuws: Rob is overleden.’

De eerste weken die volgen is het account vooral een middel om vrienden te bereiken, vertellen zijn vader en broer, Chiel en Niels van den Aker. Een bron van steun, bovendien, vanwege de honderden reacties en steunbetuigingen die binnenstromen. Na die weken rijst toch de vraag: wat doen we met zijn kleurrijke profiel?

Brieven, fotoalbums en dagboeken van overledenen bewaren, dat kennen we. Maar tegenwoordig is er ook een nieuw soort erfenis: de digitale.

Lees verder bij de bron: De Volkskrant


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

blank

Rapporteren

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

blank

Economie: Is de obligatiebubbel dan eindelijk de laatste bubbel?

blank

EU’s Merkel en Macron boos: Polen, Hongarije, Tsjechië en Estland blokkeren EU-klimaatgekte