De eu heeft de eerste 5 maanden van dit jaar bijna 250.000 asielzoekers uit afrika en het Midden Oosten toegelaten, een stijging van 15% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. duitsland is ook dit jaar vanwege het nog steeds vrijwel ontbreken van toelatingsregels –waardoor er bijna nooit iemand wordt teruggestuurd- voor inmiddels 56.000 illegalen de meest gewilde bestemming.
nederland liet in het eerste kwartaal 5405 asielzoekers plus 840 nareizende gezinsleden binnen, een stijging van 1250 vergeleken met Q1 van 2018.
De zogenaamd ‘gesloten' Balkanroute vanuit Turkije via Bulgarije is voor de migranten uit met name Syrië, Afghanistan, Somalië, nigeria en de Noord Afrikaanse Maghreb landen (marokko en algerije) opnieuw erg populair om naar het hart van Europa te gaan. Syriërs staan ook in Nederland op de eerste plaats.
Opvallend is de enorme stijging van het aantal Nigerianen en Iraniërs (plaatsen 2 en 3), maar er kwamen ook (weer) meer Algerijnen, Marokkanen, Turken en Moldaviërs binnen.
Nederland zet criminele asielzoekers juist niet uit
Naar schatting maakt slechts een derde van alle asielzoekers op grond van de bestaande regels kans op een verblijfsstatus. Officieel moet de rest worden teruggestuurd, maar de praktijk wijst uit dat dit nauwelijks gebeurt, waardoor er al vele honderdduizenden illegalen in Europa leven. In Nederland laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst criminele asielzoekers zelfs met rust en worden de medewerkers onder druk gezet hen vooral niet uit te zetten, omdat de kosten hiervan te hoog zouden zijn.
Volgens de bestaande vn-regels is echter slechts 2% tot 3% van alle migranten een echte vluchteling – het leeuwendeel bestaat uit financieel-economische gelukszoekers. In Turkije wachten nog zo'n 4 miljoen van deze migranten op hun kans om door te reizen naar de EU.
Asielzoekers zorgen in het hele land regelmatig voor grote problemen, zoals in Leersum, waar een groep ‘minderjarigen' (als ze dat al zijn) veel overlast veroorzaakten, buschauffeurs bedreigden en vrouwen lastig vielen. Ook was er al eens brand gesticht in het AZC, en was er een steekpartij waarbij een asielzoeker ernstig gewond raakte.
De burgemeester van Leersum liet het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) daarom weten dat deze groep moest vertrekken.