in ,

Mind’s eye: Ongelooflijk nieuw hersenimplantaat laat blinden letters en vormen ‘zien’

Onderzoekers in Texas hebben een enorme stap gezet in het herstel van het ‘gezichtsvermogen’ voor slechtzienden, door de ogen helemaal te omzeilen en informatie rechtstreeks naar de hersenen door te sturen via een systeem van elektroden.

Het team van Baylor College of Medicine in Houston, onder leiding van Daniel Yoshor, ontwikkelde een neuraal implantaat waarmee deelnemers de contouren van vormen en letters kunnen ‘zien’ door mogelijk beschadigde of niet-functionele ogen en optische zenuwen over te slaan en beeldinformatie door te geven van een camera rechtstreeks naar de hersenen.

Een “visuele prothese” waarmee blinden hun gezichtsvermogen volledig kunnen terugkrijgen, is nog vele jaren verwijderd, ze waarschuwen, maar voorlopig kunnen gebruikers basisvormen “zien” , waardoor een groot aantal mogelijkheden voor blinden, slechtzienden, wordt geopend en zelfs voor mensen met functioneel zicht.

“Toen we elektrische stimulatie gebruikten om letters rechtstreeks op de hersenen van patiënten dynamisch te traceren, konden ze de beoogde lettervormen ‘zien’ en konden ze verschillende letters correct identificeren,” zei senior auteur Daniel Yoshor van het Baylor College of Medicine in Houston.

Ze beschreven het zien van gloeiende vlekken of lijnen die de letters vormen, zoals skywriting.

De onderzoekers testten hun systeem op vier ziende mensen en twee blinden en alle proefpersonen konden de specifieke letters die op hun hersenen werden ‘getraceerd’ correct identificeren .

Lees verder bij de bron: RT World News


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Europees Parlement heeft resolutie aangenomen en wil herstelfonds van maar liefst 2000 miljard euro

Eindelijk! Onderzoek naar ‘baantjescaroussel’ topambtenaren