in ,

Mind’s eye: Ongelooflijk nieuw hersenimplantaat laat blinden letters en vormen ‘zien’

50e9d4414c5bb10ff3d8992cc52036761d39c3e45659784c712b72d797 640 eye

Onderzoekers in Texas hebben een enorme stap gezet in het herstel van het ‘gezichtsvermogen’ voor slechtzienden, door de ogen helemaal te omzeilen en informatie rechtstreeks naar de hersenen door te sturen via een systeem van elektroden.

Het team van Baylor College of Medicine in Houston, onder leiding van Daniel Yoshor, ontwikkelde een neuraal implantaat waarmee deelnemers de contouren van vormen en letters kunnen ‘zien’ door mogelijk beschadigde of niet-functionele ogen en optische zenuwen over te slaan en beeldinformatie door te geven van een camera rechtstreeks naar de hersenen.

Een “visuele prothese” waarmee blinden hun gezichtsvermogen volledig kunnen terugkrijgen, is nog vele jaren verwijderd, ze waarschuwen, maar voorlopig kunnen gebruikers basisvormen “zien” , waardoor een groot aantal mogelijkheden voor blinden, slechtzienden, wordt geopend en zelfs voor mensen met functioneel zicht.

“Toen we elektrische stimulatie gebruikten om letters rechtstreeks op de hersenen van patiënten dynamisch te traceren, konden ze de beoogde lettervormen ‘zien’ en konden ze verschillende letters correct identificeren,” zei senior auteur Daniel Yoshor van het Baylor College of Medicine in Houston.

Ze beschreven het zien van gloeiende vlekken of lijnen die de letters vormen, zoals skywriting.

De onderzoekers testten hun systeem op vier ziende mensen en twee blinden en alle proefpersonen konden de specifieke letters die op hun hersenen werden ‘getraceerd’ correct identificeren .

Lees verder bij de bron: RT World News

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
euro 1562050758

Europees Parlement heeft resolutie aangenomen en wil herstelfonds van maar liefst 2000 miljard euro

2879707177 7300242284 tweede kamer

Eindelijk! Onderzoek naar ‘baantjescaroussel’ topambtenaren